Skifteretsattest til dødsbo

Skifteretsattest

Disclaimer: Oplysningerne i denne artikel er ikke, og kan ikke erstatte, juridisk rådgivning

Et af de vigtigste og mest centrale dokumenter ifm. behandling og afvikling af et dødsbo er skifteretsattesten. Denne attest er din og eventuelle andre arvingers dokumentation for, at I kan råde over afdødes formue, herunder fast ejendom.

I guiden vil vi uddybe, hvad en skifteretsattest er, hvorfor den er så vigtig, og hvordan man ansøger om den. Ligeledes vil vi give dig information om, hvor lang behandlingstiden typisk er, hvad det koster at få udstedt attesten, og hvornår det er hensigtsmæssigt at få tinglyst en skifteretsattest. 

Hvad er en skifteretsattest?

En skifteretsattest er et juridisk dokument udstedt af skifteretten, som bekræfter, hvem der har retten til at repræsentere og råde over et dødsbo. Det er et afgørende bevis for arvingerne, der sikrer, at afdødes formue bliver fordelt retmæssigt, og at kreditorernes interesser beskyttes.

En typisk skifteretsattest indeholder bl.a. følgende oplysninger:

  • Navn, adresse, fødselsdato og dødsdato for afdøde
  • Navne på arvinger eller bobestyrer, som overtager boet
  • Skifteform (privat skifte, bobestyrerskifte eller forenklet privat skifte)

Uden denne attest har arvingerne ikke juridisk ret til at administrere afdødes formue og ejendele og vil derfor ikke kunne få adgang til bankkonti, ejendomme osv. Det er heller ikke tilladt at rydde et dødsbo uden en skifteretsattest uanset ens relation til den pårørende.

Processen for at få udstedt en skifteretsattest

Når en person afgår ved døden, modtager skifteretten automatisk besked fra CPR-registret. Herefter indledes følgende proces:

  1. Skifteretten kontakter den person, der er angivet som kontaktperson i dødsanmeldelsen
  2. Der afholdes et møde, hvor skifteformen fastlægges, og hvor øvrige detaljer diskuteres
  3. Afdødes formue og gæld opgøres
  4. Boet skiftes i henhold til gældende regler og eventuelle testamenter
  5. Skifteretsattesten udstedes til arvingerne

Hvor lang er behandlingstiden?

Behandlingstiden kan variere alt efter, hvor kompleks sagen er og kan desuden afhænge af skifterettens arbejdsbyrde. I nogle tilfælde kan en skifteretsattest udstedes umiddelbart efter det indledende møde, mens større og mere komplicerede dødsboer kan tage flere måneder.

De tre typer af skifteretsattester (forskellige skifteformer)

Der findes overordnet tre typer af skifteformer, hvor der i alle tilfælde er krav om en gyldig skifteretsattest for at sikre en korrekt håndtering af dødsboet:

  • Privat skifte: Den mest almindelige form, hvor arvingerne selv håndterer boet uden professionel hjælp.
  • Bobestyrerskifte: En bobestyrer udpeget af skifteretten administrerer boet, typisk grundet uenighed mellem arvingerne eller ved særlige omstændigheder, eksempelvis hvis boet er insolvent, eller hvis der ikke er nogen arvinger.
  • Forenklet privat skifte: En hurtigere og simpel form for privat skifte, der kan anvendes ved mindre boer uden juridiske eller økonomiske komplikationer.

Hvad er prisen for en skifteretsattest?

Selve udstedelsen af en skifteretsattest er gratis. Dog kan der påløbe omkostninger i forbindelse med skifteprocessen, såsom betaling af gæld, boafgifter med mere. Disse beløb bliver trukket fra boets værdi, inden arven fordeles mellem arvingerne.

Hvis skifteretsattesten skal tinglyses (registreres offentligt), opkræves et offentligt gebyr på 1.850 kr. (2024-tal).

Tinglysning af skifteretsattest

I langt de fleste tilfælde vil det være nødvendigt at tinglyse skifteretsattesten, da dette giver arvingerne fuld råderet over afdødes faste ejendom. En tinglyst skifteretsattest giver bl.a. følgende beføjelser:

  • Ret til at optage lån i ejendommen
  • Mulighed for at sælge ejendommen til tredjepart

Uden tinglysning kan arvingerne således ikke disponere frit over afdødes ejendom, hvilket kan være en udfordring i mange situationer.

Kilder:

Skat.dk

Legaldesk.dk